image

Solution of Assignment Synopsis & Project Dissertation Report


PRODUCT DETAILS

Online-Typing-and-Filling

Title Name Amity Solved Assignment MSC IT 3rd Sem for Data and File Structure
University AMITY
Service Type Assignment
Course Msc-IT
Semister Semester-III Cource: Msc-IT
Short Name or Subject Code Data and File Structure
Commerce line item Type Semester-III Cource: Msc-IT
Product Assignment of Msc-IT Semester-III (AMITY)

Solved Assignment


  Questions :-

                                                                                                                                       Data and File Structure

Assignment A

1.A two-dimensional array defined as a [4…7, -1 …….3] requires 2 bytes of storage space for each element. If the array is stored in row-major form, then calculate the address of element at location a[6,2]. Give the base address is 100.

2.Write a C program to implement bubble sort.

3.Write a program in C to show PUSH and POP operations in a stack.

4.Write the algorithms for the insertion and deletion operations performed on the circular queue.

5.What is double linked list? What are the advantage and disadvantage of double linked list ?

6.What is a binary search tree? Construct a binary search tree from these numbers – 50, 30, 60, 22, 38, 55, 34.

7.Explain the Dijkastra’s Algorithm.

8.What do you mean by the Hashing? Explain different method of hashing.

 

 

Assignment B

1.If you are using C language to implement the heterogeneous linked list, what pointer type will you use?

2. What is the binary tree? What are threaded and properties of binary trees?

3. What is directed graph? Explain the various types of graph and traversal of directed graph.

 


ASSIGNMENT C-
1. The memory address of the first element of an array is called
Options
A.Floor Address
B.Foundation Address
C.First Address
D.Base Address


2. Memory address of fifth element of an array can be calculated by the formula
Options
A. LOC(Array[5]=Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
B. LOC(Array[5])=Base(Array[5])+(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
C. LOC(Array[5])=Base(Array[4])+(5-Upper bound), where w is the number of words per memory cell for the array
D. None of above
E. a. LOC (Array[5]=Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array

 

3. Which of the following data structures are indexed structures?
Options
A. linear arrays
B. linked lists
C. both of above
D. none of above

4. Which of the following is not the required condition for binary search algorithm?
Options
A. The list must be sorted
B. There should be the direct access to the middle element in any sublist
C. There must be mechanism to delete and/or insert elements in list
D. none of above

5. Which of the following is not a limitation of binary search algorithm?
Options
A. Must use a sorted array
B. requirement of sorted array is expensive when a lot of insertion and deletions are
C. There must be a mechanism to access middle element directly
D. Binary search algorithm is not efficient when the data elements are more than

6. Two dimensional arrays are also called
Options
A. Tables arrays
B. Matrix Arrays
C. both of above
D. none of above

7. A variable P is called pointer if
Options
A. P contains the address of an element in DATA.
B. P points to the address of first element in DATA
C. P can store only memory addresses
D. P contain the DATA and the address of DATA

8. Which of the following data structure can´t store the non-homogeneous data elements?
Options
A. Arrays
B. Records
C. Pointers
D. None

9. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?
Options
A. Arrays
B. Records
C. Pointers
D. None

10. Each data item in a record may be a group item composed of sub-items; those items which are indecomposable are called
Options
A. Elementary items
B. Atoms
C. Scalars
D. All of above

11. The difference between linear array and a record is
Options
A. An array is suitable for homogeneous data but the data items in a record may have
B. In a record, there may not be a natural ordering in opposed to linear array.
C. A record form a hierarchical structure but a lienear array does not
D. All of above

12. Which of the following statement is false?
Options
A. Arrays are dense lists and static data structure
B. data elements in linked list need not be stored in adjecent space in memory
C. pointers store the next data element of a list
D. linked lists are collection of the nodes that contain information part and next pointer

 

13. Binary search algorithm can not be applied to
Options
A. Sorted linked list
B. Sorted binary trees
C. Sorted linear array
D. Pointer array

14. When new data are to be inserted into a data structure, but there is no available space; this situation is usually called
Options
A. Underflow
B. Overflow
C. Houseful
D. Saturated

15. The situation when in a linked list START=NULL is
Options
A. Underflow
B. Overflow
C. Housefull
D. Saturated

16. Which of the following is two way lists?
Options
A. grounded header list
B. circular header list
C. linked list with header and trailer nodes
D. none of above

17. Which of the following name does not relate to stacks?
Options
A. FIFO lists
B. LIFO list
C. Piles
D. Push-down lists

18. The term "push" and "pop" is related to the
Options
A. Array
B. Lists
C. Stacks
D. All Of Above

19. A data structure where elements can be added or removed at either end but not in the middle
Options
A. Linked lists
B. Stacks
C. Queues
D. Deque

20. When in order traversing a tree resulted E A C K F H D B G; the preorder traversal would return
Options
A. FAEKCDBHG
B. FAEKCDHGB
C. EAFKHDCBG
D. FEAKDCHBG

21. Value of the first linked list index is________
Options
A. One
B. Zero
C. –1
D. None of these

22. A linked list index is ____ that represents the position of a node in a linked list
Options
A. An Integer
B.  A variable
C.  A character
D.  A Boolean

23. Why is the constructor of the Queue Linked List class empty?
Options
A. Because initialization of data members of the Linked List class is performed by the constructor of the Linked List class.
B. Because initialization of data members of the Linked List class is performed by the destructor of the Linked List class.
C. Because initialization of data members of the Queue Linked List class is performed by the constructor of the Linked List class.
D. Because initialization of data members of the Queue Linked List class is performed by the destructor of the Linked List class

24. _______ form of access is used to add and remove nodes from a queue
Options
A. LIFO Last In First Out
B. FIFO, First In First Out
C. Both 1 and 2
D. None of these

25. ______ form of access is used to add and remove nodes from a stack
Options
A. LIFO
B. FIFO
C. Both 1 and 2
D. None of these

26. New nodes are added to the _____ of the queue.
Options
A. Front
B. Back
C. Middle
D.  Both 1 and 2

 


27. A _______ is a data structure that organizes data similar to a line in the supermarket, where the first one in line is the first one out.
Options
A. Queue linked list
B. Stacks linked list
C. Both of them
D.  Neither of them

28. In an array queue, data is stored in an _____ element
Options
A. Node
B. Linked list
C. Array
D. Constructor

29. The pop () member function determines if the stack is empty by calling the _____ member function
Options
A. removeback()
B. isEmpty()
C. removedfront()
D. hasNext()

 


30. What happens when you push a new node onto a stack?
Options
A. The new node is placed at the front of the linked list
B. The new node is placed at the back of the linked list.
C. The new node is placed at the middle of the linked list.
D. No Changes happens

31. Which of the following algorithm solves the all – pair shortest path problem?
Options
A. Dijkstra,s algorithm
B. Floyd’s algorithm
C. Prim’s algorithm
D.  Warshall’s algorithm

32. The operation of processing each element in the list is known as
Options
A. Sorting
B. Merging
C. Inserting
D. Traversal

33. To delete a dynamically allocated array named `a`, the correct statement is
Options
A. delete a;
B. delete a[0];
C. delete []a;
D. delete [0]a;

34. The memory address of the first element of an array is called
Options
A. Floor address
B. Foundation address
C. First address
D. Base address

35. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?
Options
A. Arrays
B. Records
C. Pointers
D. None


36. The number of possible binary trees with 4 nodes is
Options
A. 12
B. 13
C. 14
D. 15

37. Which of the following data structure is not linear data structure?
Options
A. Arrays
B. Linked lists
C. Both of above
D. None of above

38. Finding the location of the element with a given value is:
Options
A. Traversal
B. Search
C. Sort
D. None of above

39. Preorder is same as
Options
A. depth-first order
B. breadth- first order
C. topological order
D. linear order

40. Which of the following is the feature of stack?
Options
A. All operations are at one end
B. It cannot reuse its memory
C. All elements are of different data types
D. Any element can be accessed from it directly

  Answers :-

                                                                                                                                               Data and File Structure

ASSIGNMENT A-
1. A two-dimensional array defined as a [4…7, -1 …….3] requires 2 bytes of storage space for each element. If the array is stored in row-major form, then calculate the address of element at location a[6,2]. Give the base address is 100.
Ans-1 B=100, l1=-20, l2=10, u1=20, u2=35
W=2 byte
i=0,j=30 and m (no. of col)= u1- l1+1 =20-(-20)+1=41
Address of a[i][j]= B+W(m(j-l2)+(i-l1))
Address of a[0][30]=100+2(41(30-10)+(0-(-20))
=100+2(41*20+20)
=100+2(820+20)
=100+1640
=1740

 


2. Write a C program to implement bubble sort.
Ans-2
#include
#include
 
void bubble_sort(int[], int);
 
void main() {
   int arr[30], num, i;
 
   printf(" Enter no of elements :");
   scanf("%d", &num);
 
   printf(" Enter array elements :");
   for (i = 0; i < num; i++)
      scanf("%d", &arr[i]);
 
   bubble_sort(arr, num);
   getch();
}
 
void bubble_sort(int iarr[], int num) {
   int i, j, k, temp;
 
   printf(" Unsorted Data:");
   for (k = 0; k < num; k++) {
      printf("%5d", iarr[k]);
   }
 
   for (i = 1; i < num; i++) {
      for (j = 0; j < num - 1; j++) {
         if (iarr[j] > iarr[j + 1]) {
            temp = iarr[j];
            iarr[j] = iarr[j + 1];
            iarr[j + 1] = temp;
         }
      }
 
      printf(" After pass %d : ", i);
      for (k = 0; k < num; k++) {
         printf("%5d", iarr[k]);
      }
   }
}

 


3. Write a program in C to show PUSH and POP operations in a stack.
Ans3-
#include
#include
#define MAXSIZE 5
struct stack /* Structure definition for stack */
{
int stk[MAXSIZE];
int top;
};
typedef struct stack STACK;
STACK s;
/* Function declaration/Prototype*/
void push (void);
int pop(void);
void display (void);
void main ()
{
int choice;
int option = 1;
clrscr ();
s.top = -1;
printf ("STACK OPERATION ");
while (option)
{
printf ("------------------------------------------ ");
printf (" 1 --> PUSH ");
printf (" 2 --> POP ");
printf (" 3 --> DISPLAY ");
printf (" 4 --> EXIT ");
printf ("------------------------------------------ ");
printf ("Enter your choice ");
scanf ("%d", &choice);
switch (choice)
{
case 1: push();
break;
case 2: pop();
break;
case 3: display();
break;
case 4: return;
}
fflush (stdin);
printf ("Do you want to continue(Type 0 or 1)? ");
scanf ("%d", &option);
}
}
/*Function to add an element to the stack*/
void push ()
{
int num;
if (s.top == (MAXSIZE - 1))
{
printf ("Stack is Full ");
return;
}
else
{
printf ("Enter the element to be pushed ");
scanf ("%d", &num);
s.top = s.top + 1;
s.stk[s.top] = num;
}
return;
}
/*Function to delete an element from the stack*/
int pop ()
{
int num;
if (s.top == - 1)
{
printf ("Stack is Empty ");
return (s.top);
}
else
{
num = s.stk[s.top];
printf ("poped element is = %d ", s.stk[s.top]);
s.top = s.top - 1;
}
return(num);
}
/*Function to display the status of the stack*/
void display ()
{
int i;
if (s.top == -1)
{
printf ("Stack is empty ");
return;
}
else
{
printf (" The status of the stack is ");
for (i = s.top; i >= 0; i--)
{
printf ("%d ", s.stk[i]);
}
}
printf (" ");
}
/*---------------------------------------------------------------------------
Output
STACK OPERATION
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
1
Enter the element to be pushed
23
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
1
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
1
Enter the element to be pushed
45
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
1
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
1
Enter the element to be pushed
78
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
1
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
3
The status of the stack is
78
45
23
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
1
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
2
poped element is = 78
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
1
------------------------------------------
1 --> PUSH
2 --> POP
3 --> DISPLAY
4 --> EXIT
------------------------------------------
Enter your choice
3
The status of the stack is
45
23
Do you want to continue(Type 0 or 1)?
0

 


4.Write the algorithms for the insertion and deletion operations performed on the circular queue.
Ans4-
case 1 : // insert
printf(" Enter number: ");
scanf("%d", &data);
reply = insq(cqueue, &front, &rear, &data);
if(reply == -1)
printf(" Circular Queue is Full ");
else
printf(" Number %d is inserted in a Circular Queue ", data);
break;
case 2 : // delete
reply = delq(cqueue, &front, &rear,&data);
if(reply == -1)
printf(" Circular Queue is Empty ");
else
printf(" %d is deleted from Circular Queue ", data);
printf(" ");
break;

 


5. What is double linked list? What are the advantage and disadvantage of double linked list?
Ans5-
It is linear collection of data elements which are called ‘Nodes’. The elements may or may not be stored in consecutive memory locations. So pointers are used maintain linear order. Each node is divided into two or more parts. 

The linked list can be of following types:

1. Linear Linked List or One Way List or Singly Linked List.
2. Doubly Linked List or Two Way List.
3. Circular Linked List.
4. Header Linked List.
5. Two Way Header Linked List.
6. Circular Header Linked List.
7. Two Way Circular Header Linked List

Advantages: 

1. We can traverse in both directions i.e. from starting to end and as well as from end to starting.
2. It is easy to reverse the linked list.
3. If we are at a node, then we can go to any node. But in linear linked list, it is not possible to reach the previous node. 

Disadvantages: 

1. It requires more space per space per node because one extra field is required for pointer to previous node.
2. Insertion and deletion take more time than linear linked list because more pointer operations are required than linear linked list. 

 

6. What is a binary search tree? Construct a binary search tree from these numbers – 50, 30, 60, 22, 38, 55, 34.
Ans6-
#include  
#include  
int searchitem(int [],int,int);//function prototype 
using namespace std; 
int main() 

const int num=10; 
int arr[num]={1,3,5,6,7,8,12,15,16,18},locat... 
cout<<"Enter number that you want to find: "; 
cin>>item; 
location=searchitem(arr,num,item); 
if(location>-1) 

cout<<"item was found at index number "<<location<<endl; 

else 
cout<<"item is not found "<<endl; 

return 0; 

getch(); 

//this function returns the location of key in the list 
//a-1is retruned if the value is not found 
int searchitem(int list[],int size,int key) 

int left=0,right=size-1,med; 
while(left<=right) 

med=(int)(left+right)/2; 
if(key==list[med]) 

return med; 

else if(key>list[med]) 

left=med+1; 


else 

right=med-1; 


return -1; 
}

 


7.Explain the Dijkastra’s Algorithm.
Ans7-
Dijkstra´s algorithm finds the length of an optimal path between two vertices in a graph. (Optimal can mean shortest or cheapest or fastest or optimal in some other sense: it depends on how you choose to label the edges of the graph.) The algorithm works as follows:

Choose the source vertex
Define a set S of vertices, and initialise it to emptyset. As the algorithm progresses, the set S will store those vertices to which a shortest path has been found.
Label the source vertex with 0, and insert it into S.
Consider each vertex not in S connected by an edge from the newly inserted vertex. Label the vertex not in S with the label of the newly inserted vertex + the length of the edge.
But if the vertex not in S was already labelled, its new label will be min(label of newly inserted vertex + length of edge, old label)
Pick a vertex not in S with the smallest label, and add it to S.
Repeat from step 4, until the destination vertex is in S or there are no labelled vertices not in S.
If the destination is labelled, its label is the distance from source to destination. If it is not labelled, there is no path from the source to the destination

 


8. What do you mean by the Hashing? Explain different method of hashing.
Ans8-
Hashing provides the direct access of record from the file no matter where the record is in the file. This is possible with the help of a hashing function H which map the key with the corresponding key address or location. It provides the key-to-address transformation.
Division Method: An integer key x is divided by the table size m and the remainder is taken as the hash value. It can be defined as
H(x)=x%m+1

For example, x=42 and m=13, H(42)=45%13+1=3+1=4
Midsquare Method: A key is multiplied by itself and the hash value is obtained by selecting an appropriate number of digits from the middle of the square. The same positions in the square must be used for all keys. For example if the key is 12345,
square of this key is value 152399025. If 2 digit addresses is required then position 4th and 5th can be chosen, giving address 39.

Folding Method: A key is broken into several parts. Each part has the same length as that of the required address except the last part. The parts are added together, ignoring the last carry, we obtain the hash address for key K.

Multiplicative method: In this method a real number c such that 0H(x)=[m(cx%1)]+1
Here,cx%1 is the fractional part of cx and [] denotes the greatest integer less than or equal to its contents
.
Digit Analysis: This method forms addresses by selecting and shifting digits of the original key. For a given key set, the same positions in the key and same rearrangement pattern must be used. For example, a key 7654321 is transformed to the address 1247 by selecting digits in position 1,2,4 and 7 then by reversing their order.

 

 

ASSIGNMENT B-
1.If you are using C language to implement the heterogeneous linked list, what pointer type will you use?
Ans1-
The heterogeneous linked list contains different data types in its nodes and we need a link, pointer to connect them. It is not possible to use ordinary pointers for this. So we go for void pointer. Void pointer is capable of storing pointer to any type as it is a generic pointer type

 

2. What is the binary tree? What are threaded and properties of binary trees?
Answer 2. In computer science, a binary tree is a tree data structure in which each node has at most two children, which are referred to as the left child and the right child. A recursive definition using just set theory notions is that a (non-empty) binary tree is a triple (L, S, R), where L and R are binary trees or the empty set and S is a singleton set.[1] Some authors allow the binary tree to be the empty set as well. A binary tree is a special case of an ordered K-ary tree, where k is 2.

 



A threaded binary tree is a binary tree variant that allows fast traversal: given a pointer to a node in a threaded tree, it is possible to cheaply find its in-order successor (and/or predecessor) is called as a threaded.

 


The properties of a binary tree are as follows:

A binary tree of n elements has n-1 edges

A binary tree of height h has at least h and at most 2h - 1 elements

The height of a binary tree with n elements is at most n and at least ?log2 (n+1)?

 

3. What is directed graph? Explain the various types of graph and traversal of directed graph.
Answer 3. A directed graph (or digraph) is a graph, or set of vertices connected by edges, where the edges have a direction associated with them. In formal terms, a directed graph is an ordered pair G = (V, A) (sometimes G = (V, E) where

V is a set whose elements are called vertices, nodes, or points;
A is a set of ordered pairs of vertices, called arrows, directed edges (sometimes simply edges with the corresponding set named E instead of A), directed arcs, or directed lines.

A directed graph is called a simple digraph if it has no multiple arrows (two or more edges that connect the same two vertices in the same direction) and no loops (edges that connect vertices to themselves). A directed graph is called a directed multigraph or multidigraph if it may have multiple arrows (and sometimes loops). In the latter case the arrow set forms a multiset, rather than a set, of ordered pairs of vertices.

 

DIRECTED GRAPH

 


DIRECTED GRAPH WITH CORRESPONDING INCIDENCE MATRIX

 


ASSIGNMENT C-
1. The memory address of the first element of an array is called
Options
Floor Address
Foundation Address
First Address
Base Address
Ans- Base Address


2. Memory address of fifth element of an array can be calculated by the formula
Options
LOC(Array[5]=Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
LOC(Array[5])=Base(Array[5])+(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
LOC(Array[5])=Base(Array[4])+(5-Upper bound), where w is the number of words per memory cell for the array
None of above
Ans: LOC (Array[5]=Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array

 

3. Which of the following data structures are indexed structures?
Options
linear arrays
linked lists
both of above
none of above
Ans- Linear arrays

 

4. Which of the following is not the required condition for binary search algorithm?
Options
The list must be sorted
There should be the direct access to the middle element in any sublist
There must be mechanism to delete and/or insert elements in list
none of above
Ans- c. There must be mechanism to delete and/or insert elements in list

 

5. Which of the following is not a limitation of binary search algorithm?
Options
Must use a sorted array
requirement of sorted array is expensive when a lot of insertion and deletions are
There must be a mechanism to access middle element directly
Binary search algorithm is not efficient when the data elements are more than
Ans- d. binary search algorithm is not efficient when the data elements are more than

 

6. Two dimensional arrays are also called
Options
Tables arrays
Matrix Arrays
both of above
none of above
Ans- c. both of above

 

7. A variable P is called pointer if
Options
P contains the address of an element in DATA.
P points to the address of first element in DATA
P can store only memory addresses
P contain the DATA and the address of DATA
Ans- a. P contains the address of an element in DATA

 

8. Which of the following data structure can´t store the non-homogeneous data elements?
Options
Arrays
Records
Pointers
None
Ans- a. Arrays

 

9. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?
Options
Arrays
Records
Pointers
None
Ans- c. Records

 

10. Each data item in a record may be a group item composed of sub-items; those items which are indecomposable are called
Options
Elementary items
Atoms
Scalars
All of above
Ans- d. all of above

 

11. The difference between linear array and a record is
Options
An array is suitable for homogeneous data but the data items in a record may have
In a record, there may not be a natural ordering in opposed to linear array.
A record form a hierarchical structure but a lienear array does not
All of above
Ans- d. All of above

 

12. Which of the following statement is false?
Options
Arrays are dense lists and static data structure
data elements in linked list need not be stored in adjecent space in memory
pointers store the next data element of a list
linked lists are collection of the nodes that contain information part and next pointer
Ans- c. pointers store the next data element of a list

 

13. Binary search algorithm can not be applied to
Options
Sorted linked list
Sorted binary trees
Sorted linear array
Pointer array
Ans- a. sorted linked list

 

14. When new data are to be inserted into a data structure, but there is no available space; this situation is usually called
Options
Underflow
Overflow
Houseful
Saturated
Ans- b. overflow

 

15. The situation when in a linked list START=NULL is
Options
Underflow
Overflow
Housefull
Saturated
Ans- a. underflow

 

16. Which of the following is two way lists?
Options
grounded header list
circular header list
linked list with header and trailer nodes
none of above
Ans- d. none of above

 

17. Which of the following name does not relate to stacks?
Options
FIFO lists
LIFO list
Piles
Push-down lists
Ans- a. FIFO lists

 

18. The term "push" and "pop" is related to the
Options
Array
Lists
Stacks
All Of Above
Ans- c. stacks

 

19. A data structure where elements can be added or removed at either end but not in the middle
Options
Linked lists
Stacks
Queues
Deque
Ans- d. Deque

 

20. When in order traversing a tree resulted E A C K F H D B G; the preorder traversal would return
Options
FAEKCDBHG
FAEKCDHGB
EAFKHDCBG
FEAKDCHBG
Ans- b. FAEKCDHGB

 

21. Value of the first linked list index is________
Options
One
Zero
–1
None of these
Ans- Zero

 

22. A linked list index is ____ that represents the position of a node in a linked list
Options
An Integer
A variable
A character
A Boolean
Ans- Integer

 

23. Why is the constructor of the Queue Linked List class empty?
Options
Because initialization of data members of the Linked List class is performed by the constructor of the Linked List class.
Because initialization of data members of the Linked List class is performed by the destructor of the Linked List class.
Because initialization of data members of the Queue Linked List class is performed by the constructor of the Linked List class.
Because initialization of data members of the Queue Linked List class is performed by the destructor of the Linked List class
Ans- a) Because initialization of data members of the Linked List class is performed by the constructor of the Linked List class.

 

24. _______ form of access is used to add and remove nodes from a queue
Options
LIFO Last In First Out
FIFO, First In First Out
Both 1 and 2
None of these
Ans- FIFO, First In First Out

 

25. ______ form of access is used to add and remove nodes from a stack
Options
LIFO
FIFO
Both 1 and 2
None of these
Ans- LIFO

 

26. New nodes are added to the _____ of the queue.
Options
Front
Back
Middle
Both 1 and 2
Ans- Back

 

27. A _______ is a data structure that organizes data similar to a line in the supermarket, where the first one in line is the first one out.
Options
Queue linked list
Stacks linked list
Both of them
Neither of them
Ans- Queue linked list

 

28. In an array queue, data is stored in an _____ element
Options
Node
Linked list
Array
Constructor
Ans- Array

 

29. The pop () member function determines if the stack is empty by calling the _____ member function
Options
removeback()
isEmpty()
removedfront()
hasNext()
Ans-is Empty

 

30. What happens when you push a new node onto a stack?
Options
The new node is placed at the front of the linked list
The new node is placed at the back of the linked list.
The new node is placed at the middle of the linked list.
No Changes happens
Ans- The new node is placed at the front of the linked list

 

31. Which of the following algorithm solves the all – pair shortest path problem?
Options
Dijkstra,s algorithm
Floyd’s algorithm
Prim’s algorithm
Warshall’s algorithm
Ans- Dijkstra,s algorithm

 

32. The operation of processing each element in the list is known as
Options
Sorting
Merging
Inserting
Traversal
Ans- Traversal

 

33. To delete a dynamically allocated array named `a`, the correct statement is
Options
delete a;
delete a[0];
delete []a;
delete [0]a;
Ans- delete a;

 

34. The memory address of the first element of an array is called
Options
Floor address
Foundation address
First address
Base address
Ans- Base address

 

35. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?
Options
Arrays
Records
Pointers
None
Ans- Records

 


36. The number of possible binary trees with 4 nodes is
Options
12
13
14
15
Ans- 14

 

37. Which of the following data structure is not linear data structure?
Options
Arrays
Linked lists
Both of above
None of above
Ans- Linked Lists

 

38. Finding the location of the element with a given value is:
Options
Traversal
Search
Sort
None of above
Ans-Traversal

 

39. Preorder is same as
Options
depth-first order
breadth- first order
topological order
linear order
Ans- depth-first order

 

40. Which of the following is the feature of stack?
Options
All operations are at one end
It cannot reuse its memory
All elements are of different data types
Any element can be accessed from it directly
Ans- All elements are of different data types

 

Review

Average user rating

4.8 / 5

Rating breakdown

5
80% Complete (danger)
1
4
80% Complete (danger)
1
3
80% Complete (danger)
0
2
80% Complete (danger)
0
1
80% Complete (danger)
0

January 29, 2015
This was nice in buy
Assignment from solve zone is probably one of the first preference of students.

October 09, 2016
This was nice in buy
I recommend a website that was really helpful throughout your session.

March 19, 2017
Some day ago
This was nice in buy
This was good in buy . I found all the answer correct and meaningful and had scored good marks
Back to top